Magická indukce

Od dob, kdy naše babičky vařily na plotnách, kde se topilo dřívím, pekly v pecích, už jsou dávno pryč, i když svoje kouzlo to jistě má i v dnešní době a leckdo si na chaloupce tuto starožitnost s nostalgií ponechal. Ale během rušného týdne a pracovního shonu si můžeme sice zakoupit už uvařené jídlo, ale pro početnější rodinu to zrovna levná záležitost není a pořád ještě je levnější uvařit jídlo doma. Moderní spotřebiče nám dokáží spoustu času a práce ušetřit, do vaření můžete zapojit i ostatní členy rodiny, uvítají to hlavně děti, které se v kuchyni rády motají. Jedním z moderních a stále více vyhledávaným způsobem přípravy jídla je vaření na indukčních vařičích.
rozpálená plotýnka.jpg
Co je vlastně indukce
Před dvěma desítkami let byla indukce takovým malým, až tajemným zázrakem. Na rozdíl od jiných vařičů, které známe, většinou se jedná o plynové nebo elektrické, kde teplo vychází z nich. Indukce je jiná, teplo zde vydává speciální nádobí, určené k indukčnímu vaření a využívající princip vířivého proudu.
Plusy
Hlavním kladem je rychlost a úspora. Energie se přenáší mezi nádobou a sporákem velice rychle, vodu tak uvaříte během pár vteřin. I když náklady na pořízení indukčního nádobí se vám mohou zdát vysoké, věřte, že se vám počáteční investice brzy vrátí na úsporách za energii. Indukce na první pohled vypadá jako běžný elektrický sporák se sklokeramickým povrchem. Údržba je tedy nenáročná.
převaření mléka.jpg
Mínusy
Jako vše, i indukční vařiče mají své pozitivní i negativní stránky. Problémem mohou být pro osoby s voperovaným kardiostimulátorem, protože se při vaření budou pohybovat velmi blízko magnetického pole. Proto je zde opatrnost na prvním místě. Dalším mínusem je pořizovací cena nejen indukční desky samotné, ale i jejího připojení a také feromagnetického nádobí. Používat nebude moci nádobí vyrobeného z hliníku nebo mědi, to bohužel indukce zahřát nedovede.